במהלך השנים האחרונות, מחקרים רבים מצביעים על הקשר בין זמני האכילה לבין חילוף החומרים בגוף. מסתבר שלא רק מה שאנחנו אוכלים משפיע על הבריאות שלנו, אלא גם מתי אנחנו אוכלים. סיום אכילה מוקדם יחסית במהלך היום עשוי לתרום באופן משמעותי לשריפת שומן, לשיפור איזון ההורמונים ולבריאות המטבולית, במיוחד בגילאים מבוגרים יותר.
לגוף יש שעון ביולוגי הפועל במחזורים של 24 שעות, הידוע בשם השעון הצירקדיאני. מחזור זה משפיע על פעילות מערכות שונות בגוף, כולל חילוף החומרים, הפרשת הורמונים ומנגנוני עיכול. כאשר אנו אוכלים בשעות הערב המאוחרות או בלילה, אנו למעשה פועלים בניגוד לשעון הביולוגי שלנו, מה שעלול לפגוע בתפקוד המטבולי ולגרום להצטברות שומן.
מחקרים מראים כי כאשר הארוחה האחרונה של היום מתרחשת בשעות מוקדמות יותר, הגוף מצליח לנצל את האנרגיה ביעילות רבה יותר ולשרוף שומן במקום לאגור אותו. תופעה זו בולטת במיוחד בקרב אנשים בגיל המעבר ובמבוגרים, שלהם קצב חילוף חומרים נמוך יותר באופן טבעי.
שריפת השומן בעקבות סיום אכילה מוקדם אינה אחידה בכל הגילאים. במחקרי מעבדה נמצא כי אצל צעירים (בני 18-30) הגוף מסוגל לשרוף שומן בצורה יעילה גם אם הם אוכלים בשעות מאוחרות יותר. לעומת זאת, בקרב מבוגרים (31-50) ובמיוחד בקרב בני 51 ומעלה, חילוף החומרים הופך לאיטי יותר, ולכן השפעת סיום אכילה מוקדם הופכת לקריטית יותר.

אכילה מוקדמת מאפשרת לגוף לעבור לתהליכי ריפוי והתחדשות במהלך הלילה, במקום להיות עסוק בעיכול מזון.
סיום אכילה מוקדם מפחית את התנודות ברמות הסוכר ומסייע במניעת עמידות לאינסולין.
כאשר הגוף מתרגל למסגרת שעות אכילה מוגדרת, הסיכוי לרעב בשעות מאוחרות קטן.
מחקרים מראים כי אנשים שסיימו לאכול מוקדם יותר נטו לצרוך פחות קלוריות במשך היום ולשמור על משקל תקין יותר.
סיום אכילה מוקדם אינו רק שיטה לשיפור הירידה במשקל, אלא כלי לשיפור הבריאות הכללית ואיזון חילוף החומרים. עבור מבוגרים, ובמיוחד בגיל המעבר, יישום הרגל זה יכול להיות קריטי למניעת השמנה ולשמירה על איזון הורמונלי. אימוץ הרגלי אכילה המותאמים לשעון הביולוגי שלנו עשוי לסייע בהגברת שריפת השומן ולשיפור איכות החיים לאורך זמן.