תזונה נכונה במהלך ההנקה משפיעה לא רק על בריאותה של האם אלא גם על איכות חלב האם, המספק לתינוק את כל רכיבי התזונה החיוניים להתפתחותו. מחקרים מראים כי הרכב החלב מותאם לצרכיו המשתנים של התינוק, אך תזונה מאוזנת של האם תורמת לשיפור איכותו ולתמיכה בייצור חלב בכמות מספקת. במאמר זה אבחן כיצד תזונה משפיעה על חלב האם, מהם אבות המזון החשובים לתקופת ההנקה, ואסקור את המזונות המומלצים ואלו שיש להימנע מהם.

חלב האם מורכב מחלבונים, שומנים, פחמימות, ויטמינים ומינרלים החיוניים להתפתחות התינוק. בעוד שכמות החלב מושפעת בעיקר מהביקוש וההיצע, איכות החלב מושפעת ישירות מהתזונה היומית של האם. לדוגמה, חלבונים תורמים לגדילה ולהתפתחות מערכת השרירים והעצמות של התינוק, בעוד שחומצות שומן חיוניות כמו DHA ו-ARA תומכות בהתפתחות המוח והראייה. פחמימות, ובמיוחד הלקטוז, מספקות אנרגיה להתפתחות המוח.
תזונת האם משפיעה גם על תכולת הוויטמינים והמינרלים בחלב. צריכת ויטמין D חשובה לשמירה על בריאות העצמות של התינוק, בעוד שמחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה אצל האם ולהשפיע על תכולת הברזל בחלב. סידן תומך בהתפתחות מערכת העצבים של התינוק, ומזונות כמו שקדים, טחינה וירקות עליים עשירים בו.
דפוסי התזונה של האם משפיעים על כמות ואיכות החלב. תזונה עשירה בקלוריות איכותיות שומרת על ייצור חלב תקין, בעוד שתזונה דלת קלוריות עלולה להפחית את נפח החלב. מומלץ לשלב מזונות כמו שקדים לשומנים בריאים, מוצרי חלב המספקים סידן ומהווים מקור חלבון, ירקות עליים כהים המספקים ברזל וסידן. כמו כן, שילוב מזונות עשירים בוויטמין C, כמו פלפלים ותפוזים, מסייעים בשיפור ספיגת הברזל.
חיוני לבניית רקמות ולתמיכה בתהליך הצמיחה של התינוק. מומלץ לצרוך כ-1.1 גרם חלבון לכל קילוגרם משקל גוף ביום. מקורות טובים כוללים קטניות, טופו, אגוזים וזרעים.
תומך בבריאות העצמות והשיניים של האם ושל התינוק. מומלץ לצרוך כ-1000 מ"ג סידן ביום, הנמצא בשקדים, טחינה, ברוקולי וירקות עליים.
חיוני למניעת עייפות ואנמיה ולתמיכה באספקת חמצן לרקמות. מקורות ברזל כוללים עדשים, שעועית, קוואקר ותרד. לשיפור ספיגת הברזל, מומלץ לשלב מזונות עשירים בוויטמין C, כמו פלפלים ותפוזים.
הנקה דורשת כמות גדולה של נוזלים, ולכן שתייה מספקת חיונית לשמירה על ייצור חלב תקין. ההמלצה היא לשתות כ-2.5-3 ליטרים של מים ביום, בהתאם לצורך האישי ולכמות החלב המיוצרת. שתייה מספקת לא רק תומכת בייצור החלב אלא גם מסייעת במניעת התייבשות, שיכולה להוביל לעייפות, כאבי ראש וירידה ברמות האנרגיה.
סימני התייבשות כוללים עייפות, יובש בפה, ירידה בכמות החלב וצבע שתן כהה. לצד מים, אפשר לשלב תה צמחים נטול קפאין ומשקאות טבעיים אחרים. מומלץ להימנע ממשקאות ממותקים ומשתייה מופרזת של קפה או תה המכילים קפאין, שכן הם עלולים לגרום לאובדן נוזלים ולהשפיע על מערכת העצבים של התינוק. שמירה על הידרציה מסייעת גם לתפקוד מערכת העיכול של האם ולשמירה על רמות אנרגיה לאורך היום.

על אף האמונה הרווחת שמזונות מסוימים כמו שיבולת שועל, שקדים, זרעי פשתן וחילבה יכולים להגביר את ייצור החלב, המחקרים המדעיים בתחום אינם חד-משמעיים. בעוד שמזונות אלה עשירים בחומרים מזינים התומכים בבריאות האם, אין עדויות מבוססות שמוכיחות את השפעתם הישירה על כמות החלב המיוצרת.
ייצור החלב מושפע בעיקר מגירוי פיזי של בלוטות החלב דרך הנקה תכופה וריקון מלא של השד. עם זאת, תזונה מאוזנת הכוללת חלבונים, שומנים בריאים וצריכת נוזלים מספקת חיונית לשמירה על אנרגיה ובריאות כללית, אשר עשויות לתרום בעקיפין לתהליך ההנקה.
עלול לגרום לעצבנות וקשיי שינה אצל התינוק. מומלץ להגביל את הצריכה ל-200 מ"ג ליום (ככוס קפה אחת).
עשויים לגרום לגזים וחוסר נוחות אצל התינוק.
עלולים לשנות את טעם החלב ולגרום לסירוב הנקה אצל חלק מהתינוקות.
עובר לחלב האם ועלול להשפיע על מערכת העצבים של התינוק. מומלץ להימנע לחלוטין או להמתין לפחות שעתיים לאחר שתייה לפני הנקה.
תזונה מאוזנת במהלך ההנקה חיונית לבריאות האם ולהתפתחות התינוק. חלבון, סידן וברזל הם אבות המזון המרכזיים שיש להקפיד על צריכתם, לצד שתייה מספקת להבטחת ייצור חלב תקין. תזונה מאוזנת הכוללת את אבות המזון ומיקרו-נוטריינטים חשובים תומכת בבריאות הכללית של האם ועשויה להשפיע בעקיפין על הצלחה ותמיכה בתהליך ההנקה. כמו כן, הימנעות ממזונות העלולים לגרום לאי נוחות לתינוק תורמת להנקה מוצלחת ולבריאות מיטבית של האם והתינוק. במידת הצורך, מומלץ להיעזר בליווי תזונתי מקצועי להתאמת תפריט אישי ומאוזן.